Váš osobný sprievodca záchodmi v Juhovýchodnej Ázii

Už dlhšie uvažujem o tom, že vydám bedeker “Fundovaný sprievodca po záchodoch v Juhovýchodnej Ázii”. Bola by škoda nepodeliť sa o svoje skúsenosti, poznatky a praktické rady, keďže väčšinu záchodov v Juhovýchodnej Ázii mám na vlastnej koži otestovanú, za čo patrí neskonalá vďaka mojim trom deťom.

Každé zabuchnutie vchodových dverí kdekoľvek sa nachádzame totiž v deťoch automaticky naštartuje potrebu vylučovania. Tie potreby zásadne nie sú zosynchronizované miestom ani časovo, prichádzajú v niekoľkominútových intervaloch za sebou a mne tým umožňujú objavovať stále nové a nové miesta.

Dám príklad z domáceho prostredia. Chodíme s deťmi raz týždenne na gymnastiku. Cesta obnáša pár zastávok autobusom a pár zastávok metrom, od dverí k dverám ani nie trištvrte hodiny. Po vykonaní potreby doma začne chlapček na zastávke hneď za domom poskakovať, že už to nevydrží. Ja sa opatrne rozhliadnem, či nás nesleduje nejaká kamera alebo policajt v utajení, dômyselne ho obstúpim zo všetkých strán a chlapček si uľaví na verejnosti. Druhá zastávka nastane o pár minút neskôr tesne po tom, čo prejdeme turniketom do metra. Tak sa vrátime, nájdeme záchod a dievčatko mi oznámi, že to radšej vydrží, lebo to tam trochu divne smrdí. Opäť prejdeme turniketmi, ukoristíme si v metre miesta na sedenie a vydáme sa na dlhú cestu trvajúcu celkom osem staníc. Pri troche šťastia neprerušovanú. Občas prerušenú akútnou potrebou ísť na dvojku. Vytiahnem zástup detí zo zatvárajúcich sa dverí metra, preletíme turniketmi a šprintujeme k najbližšiemu záchodu. Ja ako vždy dôkladne očistím sedátko, chlapček si posedí a zistí, že to bol prdíček. Pýtam sa aj dievčatiek, či náhodou nepotrebujú. Nikto nič. Ani tá, čo predtým chcela, ale nemohla. Vrátime sa teda do metra a bravúrne zvládneme zbytok cesty na jeden záťah. Po vstupe do nákupného strediska, v ktorom sa gymnastika koná, si podľa nálady vyberáme z troch rôznych záchodov, kde deti pred aj po hodine (no dobre, sem tam aj počas) vykonajú svoje potreby. Cesta domov, pri troche šťastia, prebehne bez  prerušenia. Teraz počítajte so mnou – troj až štvorhodinový pobyt mimo domov a my sme otestovali minimálne štyri záchody. Nie je to skvelé?

Cez víkend otestujeme toaliet ďaleko viac a o dovolenkách ani nehovorím. Najmä na dovolenkách je to zväčša ďaleko zaujímavejší zážitok! To sme vonku celé dni s priemernou potrebou navštíviť toaletu častejšie než každé dve hodiny. Priemerný počet otestovaných záchodov na dieťa: 5. Krát počet detí: 3. A to ešte nepočítam svoje potreby, ktoré tiež neprichádzajú vždy synchronizovane s tými detskými. Takže v najproduktívnejšom období sa vieme dostať aj na počet 20, slovami DVADSAŤ, véciek denne. Cez víkend pre vás samozrejme testujeme aj pánske toalety, pretože vtedy časť prieskumníckej práce v teréne preberá môj kolega Juraj, ktorý pracuje na skrátený úväzok.

Singapurské záchody sú nuda. Tu sa to väčšinou samé splachuje (aj päťkrát za jedno posedenie), väčšinou sú čisté a voňavé, je tu niekoľko kabíniek so záchodmi na sedenie a voda z kohútika sa púšťa na fotobunku. Zato v okolitých krajinách majú naše návštevy  miestnych záchodov a ich hodnotenie pre vás o to väčšiu pridanú hodnotu. Naše osobné skúsenosti vám umožnia napríklad oblúkom sa vyhnúť celkom čisto vyzerajúcim bistrám, lebo ich záchod vyzerá tak, že by ste sa nechceli dotknúť vôbec ničoho ani len nechtom na malíčku. Nieto tam ešte v podrepe vykonať potrebu. Či vyvracať práve dojedený obed… Prípadne by ste zo svojho itinerára mohli vopred vyradiť  všetky pamiatky, kde hajzlíky umývali naposledy tesne potom, čo ich dostavali, prípadne úroveň zápachu dosahuje hodnotu desať z desiatich možných bodov. Veď kto by chcel vidieť chrám so záchodom, kde sa voľne špacírujú a s.rú aj holuby?

No, nebudem vám prezrádzať viac zo svojho know-how. Len vedzte, že v teréne s obrovským nasadením odvádzame veľký kus prieskumníckej práce, a to všetko s cieľom spríjemniť vám a vašim ratolestiam život pri cestovaní naprieč Juhovýchodnou Áziou.

A vlastne, čo sprievodca! Zisťujem, že sa na mne začína podpisovať môj vek. Veď kto dnes okrem mňa číta sprievodcov? Bola by to strašne dokonale vyladená appka, doplnená o interaktívnu mapu! Vhodná pre jablkárov aj tých ostatných. A na vaše prípadné otázky viem reagovať v reálnom čase, takže vaše deti sa naozaj nepocikajú ani nepokakajú, nech ste kdekoľvek! So mnou ste v tých najlepších rukách a na tých najlepších záchodoch!

Tak čo, bol by záujem o takýto produkt?

Leave a comment