Na rodičku v škôlke

Sobotu, keď sa konala oslava narodenín spolužiačky Zary v akvaparku, vybrali v škôlke nanešťastie aj ako najvhodnejší deň na štvrťročné stretnutie rodičov a priateľov škôlky (ak som to ešte nikde nenapísala, tak školský rok v miestnych školách a škôlkach začína v januári). Zarina maminka sa zjavne sťažovala a žiadala preloženie rodička na iný termín, ktorého sa ale nedočkala. Namiesto toho nám v aplikácii pristála komunikácia v duchu, že oslava končí o dvanástej a rodičko začína o jednej, takže nie je dôvod neprísť.

Rodičovské združenia trvali v hodinových blokoch celý deň, začínalo sa od triedy najmenších a vygradovalo to spoločným sedením rodičov a učiteliek z dvoch najstarších tried. Privítali nás slávnostne odeté a mierne nervózne učiteľky a všetky zamestnankyne škôlky vrátane samotnej zakladateľky, ktorá stretnutie viedla. Šarmantná, znalá a pohotová staršia pani, ktorá o vzdelávaní detí vedela snáď všetko a na miestne pomery sa mi zdala byť celkom voľnomyšlienkárska… Po jej úvodnom slove odprezentovali učiteľky z oboch tried osnovy z angličtiny, čínštiny aj matiky na daný školský rok, celé vystúpenie bolo podporené prezentáciou v powerpointe, ktorú z MacBooku premietala manažérka škôlky.

Myslím, že nebyť pani Patricie (to je tá zakladateľka), tak by sa učiteľky pod paľbou otázok nervovo zrútili. Ja som po uzretí osnov svojich 4,5 ročných detí v duchu jasala, že sa konečne naučím veci, ktoré som sa na FFUK nenaučila. Alebo možno aj naučila, ale som ich dávno zabudla. Ostatní rodičia zjavne moje nadšenie nezdieľali. Trápilo ich, či sa takouto hravou metódou deti naučia správne hláskovať a slabikovať, čítať a písať, aby zvládli prvú a všetky ďalšie triedy základnej školy. Pýtali si odporúčanú literatúru na čínštinu, aby si deti mohli aj doma utvrdzovať učivo zo škôlky a aby nedajbože už v prvej triede netrpeli tým, že majú rodičov iného než čínskeho pôvodu.

Pani Patrícia viedla celé stretnutie vo veľmi neortodoxnom duchu – tvrdila, že každé dieťa sa raz naučí aj čítať aj písať. Niektoré skôr a niektoré neskôr, ale naučia sa to úplne všetci. Aj všetky skúšky urobia. Možno nie úplne najlepšie, ale urobia. A treba ich vzdelávať tak, aby ich učenie bavilo. Neviem, nakoľko jej názory zdieľali ostatní rodičia. Ja áno.

Po skončení oficiálnej časti rodička sme sa občerstvili nealkom a drobnými pochúťkami a ja som vyrazila za rodinou do akvaparku. A Zarinej mame, ktorá na rodičku pochopiteľne nebola, som s kľudným svedomím podala správu, že vlastne o nič neprišla.

P.S.: Zdalo sa mi nevhodné si prezentáciu fotiť, takže osnovy nemám…