V Singapure je lepšie zákony neporušovať

Nie je to tak dávno, čo Juraj prišiel z firemného večierku a hneď medzi dverami ma začal bombardovať otázkami: “Vedela si, že v Singapure je orálny sex legálny iba v prípade, ak je súčasťou predohry? A jediná povolená poloha je misionárska?” No, nevedela som. Svoje čerstvo nadobudnuté vedomosti z večierku doplnil o ďalšie pikantérie a tak mi to nedalo (ako inak, že?) a musela som si overiť, či sa tieto bulvárne znejúce informácie zakladajú na pravde :). Úprimne, veľmi sa mi nezdalo, že by v 21. storočí mohla byť miestna spoločnosť až taká konzervatívna.

Google potvrdil, že miestna spoločnosť konzervatívna je. Ale uvedená sekcia týkajúca sa zákazu orálneho či análneho sexu medzi dvoma dospelými heterosexuálmi bola z Trestného zákonníka vyňatá už v roku 2007. Páni si pri horúčkovitom googlení na párty zjavne nevšímali aktuálnosť informácií :D. Zákaz platí iba pre homosexuálov. Prejavy mužskej homosexuality na verejnosti sú tu doteraz trestné, inak je tu homosexualita celkom bežná.

Keď už sme pri tých zákonoch a pravidlách, tak v Singapure je hneď niekoľko takých, nad ktorými sa cudzinec mierne povedané pozastaví. A zákony a pravidlá sa v Singapure vyplatí dodržiavať.  Za ich porušenie totiž môžete zaplatiť stovky až tisíce dolárov či skončiť vo väzení. A to dokonca za pre nás zdanlivé banality.

Začnem tým, že v Singapure od čias, kedy bol britskou kolóniou až dodnes platí trest smrti. Ten bol v Británii zrušený v roku 1964. Okrem iných zločinov môže byť človek na trest smrti odsúdený za pašovanie a obchodovanie s drogami. Podľa štatistík, ktoré som našla na internete, bolo od roku od roku 2010 doteraz za drogové delikty obesených 19 ľudí, z toho 8 minulý rok. Ukážem na marihuane, ako je to tu a doma v liberálnom Česku. Za pašeráctvo drog sa tu považuje držanie 15 a viac gramov marihuany, na trest smrti bude odsúdený každý, u koho sa nájde 500 gramov a viac marihuany. Za akékoľvek prechovávanie malého množstva omamných látok môžete skončiť až na 10 rokov vo väzení a k tomu dostať pokutu až 20 000 dolárov. To naháňa strach, čo? Len pre porovnanie – v Česku za prechovávanie malého množstva marihuany pre vlastnú potrebu (tu bol v roku 2014 znížený limit z 15 na 10 gramov) môže byť človeku v priestupkovom konaní uložená pokuta maximálne 15 000 Kč. Na pražskom Žižkove si pár gramov trávy môžete bez problémov zakúpiť pomaly v každej druhej krčme a jointa nerušene vyfajčiť na lavičke v parku.

Žuvačku si v Singapure kúpite jedine na predpis v lekárni, inak je ich predaj zakázaný. Tento “žuvačkový zákon” zákon pochádza zo začiatku 90-tych rokov, keď vandali začali lepiť žuvačky na senzory dverí od metra a ohrozovali tak prevádzku miestnej MHD. Úrady sa rozhodli tvrdo zakročiť a Singapur si vtedy týmto zákonom vyslúžil pozornosť celého sveta. Aj pred pár rokmi boli za vandalizmus (graffiti na vagóne metra) odsúdení na niekoľkomesačný pobyt vo väznici a výprask ratanovou rákoskou dvaja mladí Nemci.
Pokiaľ by sa niekto rozhodol bez príslušných povolení do krajiny žuvačky previezť a načierno predávať, hrozí mu pokuta až 100.000 SGD. Keď si sem doveziete pár balíčkov žuvačiek z Indonézie, nikto vás za to nezavrie. Len treba dávať pozor na to, aby ste ožuvanú žuvačku nevypľuli na chodník. Ak by vás pri tom niekto videl, mohlo by vás to vyjsť dosť draho.

Keď už sme pri tom metre, tak v dopravných prostriedkoch a na staniciach metra platí zákaz konzumácie akéhokoľvek jedla a nápojov. Za jeho porušenie môžete dostať pokutu 500 SGD. Ani aromatický durian do dopravných prostriedkov nepatrí. Jedine, ak by vám ho predavači šikovne zabalili do niekoľkých vrstiev plastu :).

Odhadzovanie odpadkov a ohorkov od cigariet či pľuvanie na verejnosti človeka môže stáť od 300 SGD vyššie. Záleží na tom, či vás chytia, ako odhadzujete len papierik od cukríka alebo plechovku, za tú sa pokuta môže vyšplhať až na tisíc dolárov a k tomu kľudne môžete dostať ešte aj 12 hodín verejno-prospešných prác. Pri tých verejno-prospešných prácach budete mať na sebe krikľavé tričko s nápisom vandal (litterbug), aby bolo jasné, že nerobíte charitu… Ako so všetkými pokutami v Singapure, ak vás chytia druhý a ďalší krát, pokuta sa bude zvyšovať.

Keď použijete verejný záchod, zabudnete spláchnuť a chytí vás pritom špeciálna zložka polície, ktorá robí  na verejných toaletách námatkové kontroly, rovno si pripravte 150 dolárov. Takisto ak by si človek potreboval uľaviť vo výťahu, ktoré sú vybavené špeciálnymi senzormi na moč, vyjde ho to na 500 SGD. Zdá sa, že močenie vo výťahu tu až také výnimočné nie je.

Ak by ste si mysleli, že si doma môžete robiť, čo chcete, tak ste na omyle. Môžete, ale nesmie vás pri tom nikto vidieť. Ak doma chodíte v Evinom či Adamovom rúchu a zahliadne vás neprajný sused, ktorého vaša nahota pobúri a udá vás, zaplatíte mastnú pokutu až 2 000 dolárov, alebo pôjdete na 3 mesiace do väzenia (prinajhoršom oboje). To fakt. U nás v rezidencii majú vlastníci bytov vytvorených niekoľko skupinových chatov na Whatsapp, kde sa okrem iného riešia aj podobné “delikty”. Ako napríklad, či sused, ktorého miestni samozvaní strážcovia poriadku odfotili postávať na balkóne len v spodnom prádle, má na sebe plavky alebo spodky a či je to ešte v poriadku, alebo už nie je. Zdrojom je JPP (jedna pani povedala), ale dôveryhodná! Miestňaci sú konzervy!
P.S.: Ja len dúfam, že nemajú niekde v archíve sériu fotiek, ako sa Juraj zamotaný do priesvitnej záclony naťahuje na balkón po uterák. To by bol škandál!

Došli vám dáta, nemáte doma wifi a zistili ste, že sused nemá zaheslovanú  wifinu. Pripojíte sa? V Singapure radšej nie. Ak by vám sused nepovolené pripojenie dokázal, hrozí vám pokuta až 10 000 dolárov, alebo si môžete posedieť 3 roky vo väznici. V horšom prípade oboje.

Ak sa na ulici zabávate v skupine väčšej ako 2 osôb po 10 večer, môžete mať vážny problém. Vaša skupina troch a viacerých ľudí by mohla byť obvinená z nezákonného zhromažďovania alebo prinajmenšom legitimovaná najbližšou policajnou hliadkou. A ak by ste pritom ešte aj popíjali pivo z plechovky zakúpené v neďalekej večierke, máte rovno dva problémy. Požívať alkoholické nápoje od 22:30 do 7:00 ráno je na verejnosti zakázané.

Ponáhľate sa na autobus a chcete prebehnúť na červenú alebo mimo prechodu? V pohode, len pozor, aby vás nezahliadol príslušník dopravnej polície. Ten by vám mohol vyrúbiť pokutu od 20 až do 1000 dolárov, v prípade, že ste prebehávacím recidivistom…

Mnohé z týchto zákonov a pravidiel a výška trestu sa mi zdajú absurdné. Na druhej strane si však viem predstaviť, o koľko príjemnejšie by sa nám žilo v Prahe, keby mestská polícia začala dôsledne pokutovať za zdanlivé drobnosti – napríklad psíčkarov za to, že neupracú “koblížek” po svojom maznáčikovi, sprejerov za graffitami omaľované fasády (nielen) čerstvo zrekonštruovaných domov, všetkých nás za odhadzovanie odpadkov… Keď v sebe nemáme ten pocit občianskej zodpovednosti, Singapur je jasným dôkazom toho, že systém pokút funguje krásne.

Jedna vec ma pri tom vyhľadávaní na internete zarazila. A tou je používanie fyzických trestov naprieč celou spoločnosťou. Pokiaľ je človek odsúdený, okrem vysokej pokuty a pobytu vo väzení  mu môže byť vymeraný maximálny trest až 24 rán ratanovou tyčou.

A čo mi priam vyrazilo dych, je informácia, že v modernej singapurskej spoločnosti 21. storočia patria fyzické tresty, obzvlásť bitie detí rákoskou, medzi povolené praktiky na udržanie disciplíny na základných a stredných školách. Dievčatá majú šťastie, pár rán palicou je možné uštedriť len neposlušným chlapcom…

Tak čo, ešte stále máte chuť prísť nás pozrieť?