Som úplne mimo? Či len trošku?

Hoci väčšina Singapurčanov Vianoce neoslavuje, aj tu vládne klasické vianočné šialenstvo v podobe prepchatých obchodov a vianočných aj nevianočných večierkov. My sme sa včera zúčastnili dvoch.

O tom prvom sa rozpisovať nebudem. Secret Santa, kde cieľom bolo stretnúť sa, vyrobiť ozdoby, nazdobiť medovníčky, odchytiť jedného dobrovoľníka, čo by sa na záchode navliekol do červeného obleku Santu a do nitky prepotený rozdal darčeky, ktoré rodičia doniesli pre dopredu vybrané dieťa. Díky, Lukáš, medzi deťmi známy aj pod pseudonymom Mr Lucas, že si to vzal za Juraja… Za rozdávaním vecných darov bol skrytý motív eliminovať sladkosti, ktorý bol účastníkom celkom otvorene prednesený. Lenže kvóty na sladkosti v Singapure neexistujú. Tesne pred záverečnou 20 z 25 zúčastnených rodičov zašmátralo v taškách odhodených v kúte a každý z nich vytiahol krabicu “čokolád”, lízatiek, želatín a gumených cukríkov a začal ich rozdávať deťom, ktoré práve dojedli kilá pizze, čipsov a medovníčkov… Takže my sme doma opäť doplnili vrece sladkého odpadu, určeného na recykláciu v korporáte. Sladkosti pofidérnej kvality, ktoré deti nestihnú okamžite zjesť, nosí Juraj svojim kolegom v práci. Tí cukrom v akejkoľvek forme rozhodne nepohrdnú.

Prepotený Mr Lucas alias Santa a nadšené deti

Potom, čo sme si vydýchli, pozreli rozprávku, prezliekli sa, vyrazili sme na párty číslo 2 na tému Superheroes. Ja som hneď po príchode nadviazala rozhovor s jednou sympatickou maminou o tom, ako sme obidve úplne mimo, čo sa superhrdinov týka. Vzápätí sa však ukázalo, že dotyčná svoju neznalosť len predstierala. V jednej vete totiž použila slová ako supervillain, Hulk a Wonder Woman a ešte zopár ďalších, ktoré som si ani na tretí pokus nezapamätala. Aj teraz mám v prehliadači otvorenú záložku “most famous superheroes”, aby som vedela vypísať aspoň ďalších troch okrem Spidermana a Batmana. Tých poznám. Faux pas číslo jedna.

Mimochodom, táto mamina možno predsa len bola trošku mimo (avšak stále oveľa menej než ja), lebo mi nevedela povedať, či aj Ninja korytnačky sú superhrdinovia. Druhá možnosť je, že úplne mimo bola moja otázka :D.

Archív roku 2009, keď som ešte netušila, že Wolverine je superhrdina. Tento si musel dať dole pazúre, aby sa vedel najesť. Pivo udržal bez problémov.

Druhý prešľap nastal o malú chvíľku neskôr. Sedíme s Gabby a jej manželom Samom v družnom rozhovore, z ktorého nás vytrhla sympatická stašia pani v kostýme Supermana a ponúkala nám kelímky s akousi zelenou hmotou, čo vyzerala presne ako želatíny, ktoré miestne deti milujú. Tak som si zo slušnosti jeden kelímok vzala. Keď to zazrela Miška, okamžite pribehla a chcela ochutnať.
Ja: “Jasné, tu máš, ja na želatínu aj tak nemám chuť.”
Sam: “To jej akože fakt chceš dať?”
Ja: “Hej.”
Sam: “Si si istá?”
Ja, trochu v rozpakoch, že po celom dni, keď sa deti napchávajú hlúposťami,  rieši zloženie nejakej želatíny: “Tak viem, že je to asi hrozná s.ačka, ale sme na párty, tak nech si dá.”
Sam: “Moja, to je vodka. Veď to tá pani hovorila, že tu má pochúťku pre dospelých, čo má grády.”
Ach, tí zdvorilí Briti! Za túto chvíľku Miška mohla do seba lupnúť aj zo tri želatínky. Moja chyba, že som pani nepočúvala ani len na pol ucha, len som brala, čo ponúkala. Dieťaťu som teda dala vodu a sebe vodku. Želatínovú.
Faux pas číslo dva.

Súťaže pre deti. Pri jednej z nich sa tancuje a Gabby fascinovane pozoruje asi 5-ročné dievčatko, čo okolo seba máva rukami a nadšene mi hovorí: “Sleduj, ako má tá malá zmáknutý floss.”
Sledujem a nechápavo sa pýtam: “Floss? Čo je floss? Ja poznám len dental floss (zúbnú niť), ale to nebude ono, že?”
Gabby: “Haha, nič si z toho nerob, ja som tiež dosť mimo. To je ten tanec, čo teraz všetky deti tancujú.”
Faux pas č. 3. Som totálne mimo.

A mohla by som pokračovať, ale na jeden deň hádam stačilo.

Večer som si to gúglila. Floss dance je teraz zjavne trhák medzi deťmi už od kolísky. Aj som videla zopár deciek, že sa takto hýbali, ale myslela som si, že sa jedná o náhodný zhluk pohybov rúk a panvy. A ono nie. Je toho plný youtube. Aj videí, kde sa teenageri pokúšajú floss naučiť aj svojich nemožných rodičov. Včera večer o desiatej sme si s Gabby ešte písali – vraj jej Sam povedal, že jej ten floss celkom ide. Písala som aj svojim kamarátkam na Žižkove. Potrebovala som virtuálne objatie a uistenie, že som normálna. Napriek tomu, že nepoznám superhrdinov a ešte k tomu ani floss. Ich nechápavé otázky ma úprimne potešili! Díky Evi, díky Dari! Hneď mi je lepšie, keď viem, že nie som jediná…

Inak ten floss na prvý pohľad vyzerá, že ho človek zvládne aj v polospánku o polnoci. Ehm, nezvládne ho ani ráno so spomaleným tutorialom pre nechápavých. Skúšala som…

Na vás mám hneď niekoľko otázok. Sú Ninja korytnačky superhrdinovia? Kto okrem mojej sestry Majky vedel, čo je floss? A priznajte sa, kto viete floss tancovať?

A predstavujem malý prehľad toho, čo je teraz u nás IN.

Absolútnym hitom posledných dní je pesnička The Night Begins to Shine z Teen Titans Go!. Počúvame ju asi tak 47krát denne. Na Spotify ide dokolečka… Najviac ma baví Vilko, keď na plné pľúca vykrikuje na ihrisku: “When I look at you, I see the story in your eyes. When we’re dancing, the night begins to shine” a Vikinka do toho zasnene pohupuje bokmi :D.

Našej adventnej hitparáde kraľujú tieto vianočné hity:
1. Byla cesta byla ušlapaná. Moja obľúbená verzia od Marty Kubišovej neuspela, podľa Mišky je hrozne strašidelná…
2. Pásli ovce valaši
3. Hej Vánoce, dlouhý noce

Ako trávite predvianočný čas vy?

Leave a comment