3 dni a 3 noci v Bangkoku

Z pokojného lážoplážovania sme rovnými nohami skočili do hektického Bangkoku. Z pôvodne naplánovaných štyroch dní sme tu strávili len tri dni a tri noci. Kde sme boli ten štvrtý deň? No, v lietadle na ceste domov. Mne totiž až deň pred odchodom došlo, že odlet 2.3. o 0:10 ráno znamená, že 2.3. už v Bangkoku spať nebudeme :D. A tu blahorečím vesmíru za to, že ceny hotelov s raňajkami a bazénmi v čase, keď som ubytovanie rezervovala, tak rapídne stúpli, že sme opäť hostelovali a platili “by night”.

jedna z mnohých tvárí Bangkoku

Ako sme tieto tri dni strávili? Hneď prvý večer po príchode, hneď ako sme sa trošku zotavili z cesty na dvorčeku nášho hostela (Viman Guesthouse, 1800 THB/noc za rodinný apartmán, bez raňajok, 26/2-1/3), sme vyrazili na prechádzku do Mekky zábavy a nočného života, na Khaosan Road. Keby sme boli dvadsaťroční backpackeri, užili by sme si túto životom a zábavou pulzujúcu ulicu naplno. S deťmi sme to videli trochu inak. Aj krátko po zotmení toho bolo na nás priveľa – miesto príliš hektické, hlučné, plné pouličných predavačov a nekvalitného jedla v stánkoch. Najedli sme sa a utekali sme preč!

noc je ešte mladá – Khaosan Road

Väčšiu časť druhého dňa sme strávili v zoologickej záhrade Dusit ZOO v centre mesta. Deti sa zabavili na vystúpení cvičených tuleňov a veľa času sme strávili v pavilóne plazov a obojživelníkov a pri mačkovitých šelmách.

ZOO je staršia a v niektorých častiach práve prebiehala rekonštrukcia – napríklad aj v oddychovej zóne s bazénom, ale my sme žiadne veľké očakávania nemali a boli sme spokojní. Popoludní sme si dopriali zmrzlinu a kávu v náhodne nájdenej kaviarni a západ slnka sme si vychutnali v parku pri pevnosti Pom Phra Sumen na brehu rieky Chao Phraya v susedstve nášho hostela.

Deň dva: Saranrom Park s ihriskom a outdoor posilovňou. Tu sme sa pár hodín vyprážali na detskom ihrisku a následne chladili v kamennej besiedke, kam deti nosili nazbierané okvetné lístky, ešte než ich všadeprítomní zametači stihli pozametať. Miška si tu usporiadala svoj vysnený princeznovský svadobný deň. Bez ženícha, zato však s početným publikom :). Po obrade sme sa vybrali na zaslúžený obed v Baan Tha Tien Café a po ňom do Wat Pho – jedného z mála chrámov, ktorý naše deti bavil. Prečo? Nevieme. Možno len preto, že predchádzajúce dva týždne sme sochy Budhov pozorovali len z bezpečnej vzdialenosti a plnej rýchlosti z auta.

Všetci sme svorne obdivovali dominantu areálu – 46 metrov dlhú zlatú sochu ležiaceho Budhu, pri desiatkach zlatých sošiek Budhov v rôznych polohách sme trénovali počítanie do 100, páčili sa nám aj čínski škriatkovia pri prechodoch medzi jednotlivými areálmi. Zažili sme neopakovateľnú atmosféru budhistickej omše.

Deň sme zavŕšili skvelou večerou v blízkovýchodnej reštaurácii Shoshana, opäť v susedstve nášho hostelu.

Deň tri: nákupy. V nakupovaní sa nevyžívame, preto sme ho odkladali až na samý záver nášho pobytu. Plahočiť sa s troma deťmi tržnicami v nádeji, že sa nebudú nudiť a že na jednom mieste nakúpime od kávy cez oblečenie, kozmetiku, pochutiny až po drevené varešky a detské hračky úplne všetko, bolo od nás mierne naivné.

čerpáme sily pri nákupoch

Nakúpili sme síce, ale neužíval si to nikto z nás. Kvôli zrnkovej thajskej káve sme pochodili polovicu mesta a aj tak sme nič nenašli! Pri presunoch po meste sme tentokrát zažili zapchaté mesto na vlastnej koži hneď niekoľkokrát. Nie je o čo stáť!

Náš pobyt v Bangkoku sme zakončili osviežujúcou sprchou, pobalením ďalšej cestovnej tašky venovanej darčekom a potravinám a vybrali sa na letisko. VIP zaobchádzanie s  rodinami s deťmi je len marketingový ťah pri prílete, na výstupe si nás nikto ani nevšimol a poctivo sme si vystáli všetky rady od balenia batožiny, cez check-in, imigračný úrad, boarding a ešte asi dva ďalšie rady, ktoré vôbec nedávali zmysel. Len tak tak, že sme stihli lietadlo!

Uťahané detičky zaspali hneď, ako sa uložili na sedadlá. Čakanie v Dubaji a let do Prahy prebehli v kľude. Máme za sebou ďalšiu dlhú cestu, ktorú sme všetci zvládli úplne bravúrne!

2. marca 2017 zhruba o štvrtej popoludní sme vrcholne dojatí vstúpili do nášho slnkom zaliateho bytu na pražskom Žižkove. Kamarátka Lenka, ktorá sa nám tie tri mesiace starala o byt, nám na privítanie upiekla famózny tvarohovo-jablkový koláč. Vítajme doma!